Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Παραδοσιακή Βαρβάρα Ελευθερών

💘Παραδοσιακή Βαρβάρα όπως την έχω μάθει από την γιαγιά μου που μου μάθαινε πολλά!
Το χωριό Ελευθερές βρίσκεται στους πρόποδες του Συμβόλου όρους και μπροστά του έχει έναν απέραντο κάμπο όπου γίνονται οι καλιέργειες,είναι δλδ αγροτικός τόπος.
Τον παλιό καιρό, όταν τελείωνε η σπορά στις 21 Νοεμβρίου της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας όσους σπόρους απέμεναν τους έφτιαχναν καθημερινά φαγητό σούπα πολύσπορη.
Την παραμονή το βράδυ της Αγίας Βαρβάρας έφτιαχναν αυτήν την γλυκιά σούπα- κρέμα που θα σας παρουσιάσω, για να γλυκάνουν την Αγία, να την εξευμενίσουν ώστε να πάει καλά η σοδειά. Στην γλυκιά σούπα έβαζαν σιτάρι που είχαν πάντα αρκετό και από 9 σπόρους από όλα τα όσπρια και τα δημητριακά.
Το πρωί ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας την κρέμα την μοίραζαν σε όλη την γειτονιά σε καβανόζια ή γκλιντένια όπως τα έλεγαν, κι έπρεπε να μοιράσουν 9 τέτοια καβανόζια!

Τα 9 σπόρια συμβολίζουν τις εννιά μέρες που μεσολαβούν από την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας που έφτιαχναν την κρέμα, ώς τις 12 του Δεκέμβρη του Αγίου Σπυρίδωνος που από εκεί και μετά θα αναλάμβανε ο Άγιος να διαφυλάξει το σπυρί, τον σπόρο δηλαδή!
Μια άλλη εκδοχή παράλληλη είναι ότι τα 9 σπυριά συμβολίζουν την οικογενειακή σίτιση. Αν σπείρουμε 9 σπυριά από ένα είδος σπόρου πχ φασόλια και πάει καλά η σοδειά τους, είναι ικανά να θρέψουν όλη την οικογένεια για τις ανάγκες της χρονιάς...είτε ως φρέσκα φασολάκια είτε ως ξερά και ακόμη να κρατήσουμε και σπόρο για να ξανασπείρουμε. Το ίδιο με το καλαμπόκι και όλους τους σπόρους!

Σημείωση / Πολλοί συγχέουν την Βαρβάρα με το κολυβόζουμο ή κολυβόσμιο κατά την δική μας ντοπιολαλιά...Το κολυβόσμιο γίνεται από σκέτο στάρι γλυκιά κρέμα και είναι προς ανάπαυση των ψυχών. Μοιράζεται για συγχώριο. Η Βαρβάρα γίνεται με πολλούς σπόρους, είναι δωρεά στην Αγία και μοιράζεται για να δώσουν οι συγχωριανοί την ευχή '' Να έχεις καλή σοδειά!''
Ας δούμε πως την φτιάχνουμε!!! 💘









👩‍🍳 Βαρβάρα👩‍🍳
Συνταγή Helen Dimi

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι
Από 9 σπόρους
Καλαμπόκι - Φασόλια γίγαντες -φασόλια άσπρα - φασόλια κόκκινα - Μικρά λευκά φασόλια - Ξερά μπιζέλια - Ρεβίθια - Φακές - Κριθάρι κλπ
1/2 κουτάλι μικρό αλάτι
1/2 κούπα σταφίδες μαύρες και άσπρες
1 κούπα τριμμένα καρύδια - αμύγδαλα - φουντούκια
Σπόροι ροδιού
3 κουταλιές σουσάμι
1 ξύλο κανέλλας - Κανέλα σκόνη
9 γαρίφαλλα
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές νισεστέ ή αλεύρι

Εκτέλεση

Βάζουμε να βράσει στην χύτρα το στάρι με όλα τα όσπρια και τα δημητριακά μαζί για μισή ώρα.
Νερό ανάλογο πόσο πηχτή ή αραιή θέλουμε την κρέμα - μαζί βάζουμε και το αλάτι.

Ανοίγουμε την χύτρα όταν είναι έτοιμη, την ξαναβάζουμε στην φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, και τις σταφίδες ανακατεύοντας καλά, κι αφήνοντας να πάρει άλλη μια βράση.

Σε τηγάνι τεφάλ βάζουμε τον νισεστέ μαζί με το σουσάμι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε μια κουτάλα κρύο νερό ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την βαρβάρα.
Στο σερβίρισμα βάζουμε σκόνη κανέλας, τριμμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους ροδιού!
Καλή επιτυχία!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ.

Παραμονή η γιαγιά έβαζε σε πήλινη τσανάκα (γάστρα) σε αλατισμένο νερό όλους τους σπόρους να βράσουν μαζί, στην στιά στο τζάκι για 8 ώρες ως τα ξημερώματα. Έβαζε πολλά ξύλα κάτω από την πυροστιά και αυτά καιγόντουσαν γινόταν κάρβουνο και μέχρι το πρωί το τζάκι αλλά και η τσανάκα κρατούσαν την θερμότητα κι έτσι σιγοέβραζε η Βαρβάρα.
Στην συνέχεια το πρωί την έβρισκε βρασμένη, ξαναάναβε το τζάκι πρόσθετε την ζάχαρη και τα αρωματικά όπως τα περιγράφω στην συνταγή, και συνέχιζε βάζοντας σε πήλινο σκεύος το αλεύρι με το σουσάμι να ξανθύνουν και να πάρουν το άρωμα.
Τελείωνε την κρέμα ρίχνοντας το αλεύρι με το σουσάμι στην τσανάκα.
Μετά σέρβιρε στα γκλιντένια - καβανόζια, πρόσθετε τους ξηρούς καρπούς και το ρόδι κι ετοιμαζόταν για το μοίρασμα!

Την ίδια διαδικασία έκανε η μητέρα μου αλλά στην ξυλόσομπα. Το μείγμα αλεύρι σουσάμι το έψηνε στον φούρνο της ξυλόσομπας μασίνας.

Σημείωση / Καβανόζια είναι τσίγγινα μπωλ με καπάκι.
Οι σπόροι ροδιού συμβολίζουν την αφθονία και μπαίνουν στην κρέμα άφθονοι κατά βούληση!








Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες  μας στο fasebook!

https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/

https://www.facebook.com/kos.s.5661

https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/

©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο.
Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.   
https://greekdietfoods.blogspot.com/
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Μαρία Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου