Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Μπουγάτσα σαντέ - Mpougatsa sante

Σπιτική μπουγάτσα με φύλλο αέρος πολύ ιδιαίτερη στην τεχνική της και εδώ μέσα από την συνταγή μου θα σας πω όλα τα μυστικά που έχω μάθει από ένα καλό μαστοράκι!!!
Πάμε να δούμε την συνταγή!!!




👩‍🍳Μπουγάτσα σαντέ  👩‍🍳
Συνταγή Helen Dimi

Το ζύμωμα και το άνοιγμα του φύλλου είναι η ποιο δύσκολη διαδικασία στην μπουγάτσα.Προσωπικά έχω μάθει την Σεραική η οποία ανοίγεται μεγάλο φύλλο σαν σεντόνι στον αέρα,και θέλει να έχεις μεγάλο χώρο πίσω σου,για να την ανοίξεις. Την τυλίγεις σαν φάκελο σταυρωτά κόβοντας τις άκρες να μην μείνουν καθόλου χοντρά κομμάτια ζύμης.Με τα χρόνια και λόγω έλειψης άνετου χώρου φτιάχνω λίγο μικρότερο φύλλο και το τυλίγω όπως τις κοζανίτικες πίτες κιχί που είναι και ποιο εφικτό να γίνουν στο σπίτι. Έτσι έχω ωραία μπουγάτσα η οποία ψήνεται καλύτερα και έχω και ένα ποιο τραγανό φύλλο.
Τα μυστικά είναι...
1) Να έχουμε καλής ποιότητας άλευρα,που πρέπει να είναι κάποιο αλεύρι ειδικό για μπουγάτσα από μαλακά σιτηρά, όπως αυτό που αναφέρω. Με τα άλευρα του εμπορίου το φύλλο πιθανόν να σχιστεί. Καλό αλεύρι προμηθευόμαστε από μύλους αν έχουμε κοντά στην περιοχή που μένουμε.Εναλλακτικά αναζητούμε σε φούρνους ή κάνουμε παραγγελία μέσω ίντερνετ.
2)Το δεύτερο συστατικό που θα προσέξουμε είναι το βούτυρο που πρέπει να είναι μαγειρικό λίπος και το καλύτερο που γνωρίζω είναι αυτό που αναφέρω.
3)Ένα άλλο μυστικό της ζύμης είναι πως πρέπει να αναδευτεί καλά,για αυτό θα κάνουμε στο σπίτι μικρή ποσότητα και ζύμωμα 20 λεπτά με τον ειδικό αναδευτήρα ζυμώματος του μίξερ.
4)Η ζύμη πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια ξεκούρασης,και να είναι πολύ καλά βουτυρωμένη με λιωμένο μαγειρικό λίπος όχι καυτό.
Αφού έχουμε λοιπόν όλα αυτά τα εφόδια γνώσης,πάμε να την φτιάξουμε!!!

Υλικά : Ζύμη αέρος

500 γραμμάρια Αλεύρι De Luxe μπουγάτσας
50 γραμμάρια μαγειρικό λίπος ( Φυτίνη)
1 πρέζα αλάτι
250 γραμμάρια νερό χλιαρό
Επιπλέον μαγειρικό λίπος για το βουτύρωμα των φύλλων
Σουσάμι για πασπάλισμα

Υλικά κρέμας

4 κούπες νερό
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
3/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές σούπας νισεστέ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 αυγά

Ζάχαρη άχνη και κανέλλα Κευλάνης για πασπάλισμα.

Εκτέλεση κρέμας

Βάζουμε τις 3 κούπες νερό σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ζαχαρούχο. Ανακατεύουμε στην μια κούπα νερό τον νισεστέ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα,μαζί με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί.
Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε από την φωτιά,προσθέτουμε το βούτυρο και στην συνέχεια χτυπημένα τα αυγά. Ανακατεύουμε γρήγορα ώστε να ενσωματωθούν στην κρέμα και την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.

Διαδικασία ανοίγματος φύλλου.

1)Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και με τους ειδικούς γάντζους για το ζύμωμα, ζυμώνουμε στην μεσαία ταχύτητα για 20 λεπτά. Κάνουμε μια μπάλα την ζύμη και την αφήνουμε μέσα στον κάδο σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

2)Όταν περάσουν τα 30 λεπτά χωριζουμε την ζύμη σε 2 μπάλες τις αλείφουμε με αρκετή λιπαρή ουσία,και τις αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν.

3) Μετά τα 15 λεπτά ανοίγουμε τις 2  ζύμες σε μέγεθος 20-25 εκατοστών αλείφουμε πολύ καλά με λιπαρή ουσία και τις αφήνουμε στην άκρη του πάγκου της κουζίνας να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.

4) Βλέπουμε αν είναι παντού καλά βουτυρωμένο το φύλλου το παίρνουμε στα χέρια και αρχίζουμε να το τραβάμε προσεκτικά και να το τετραγωνίζουμε. Το στρώνουμε στον πάγκο εργασίας ή σε τραπέζι,το βουτυρώνουμε με τα χέρια και το ανασηκώνουμε προσεκτικά και σταδιακά από διαφορετικό σημείο κάθε φορά. Ανασηκώνουμε και μεταφέρουμε την ζύμη μερικά εκατοστά ποιο εκεί,τραβώντας το να μεγαλώσει όσο περισσότερο μπορούμε.

5)Εφόσον πετύχαμε να έχουμε ένα μεγάλο κομάτι φύλλου κόβουμε τις χοντρές άκρες, τοποθετούμε την γέμιση κατά μήκος και ρολάρουμε να γίνει ένα μακρύ μπαστούνι.Στην συνέχεια το βουτυρώνουμε, το  στρίβουμε στρόγγυλο ή οβάλ,το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την μπουγάτσα μας στους 180 βαθμούς 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με Κανέλα Κευλάνης και άχνη!!!

6)Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο την ίδια διαδικασία ανοίγματος όπως περιγράφω στο 4 και φτιάχνουμε μία δεύτερη την οποία αν θέλουμε κρατάμε σε κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!






























Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες  μας στο fasebook!

You will also find us at the following links!

https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/

https://www.facebook.com/kos.s.5661

https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/

©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.   
https://greekdietfoods.blogspot.com/ 
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου