Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Παραδοσιακή συνταγή ''Σπιτικός ξινός τραχανάς'' - Traditional recipe '' Homemade ostrich trahanas ''

 Παραδοσιακή συνταγή ''Σπιτικός ξινός τραχανάς''
Τραχανάς ξινός σπιτικός και πολύ νόστιμος σε μια συνταγή που την έχω από την μαμά μου,που τον έφτιαχνε  κάθε Σεπτέμβριο και τον διατηρούσε και όλη την χρονιά!
Η παράδοση από μαμά σε κόρη κρατά μέχρι σήμερα...














👩‍🍳 Πως φτιάχνω Σπιτικό ξινό τραχανά? 👩‍🍳
Συνταγή Helen Dimi

Υλικά

3 λίτρα γάλα πρόβειο
1/2 κούπα γιαούρτι να αναγράφει επάνω ότι έγινε από ''Καλλιέργεια γιαούρτης''

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία το γάλα. Μόλις αρχίσει ο βρασμός μετράμε 3 λεπτά κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς ,ώστε να ανακατευτεί καλά και να παστεριωθεί όλο το γάλα μας.
Εφόσον γίνει αυτό, αφήνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό.

Χρησιμοποιούμε τον παραδοσιακό τρόπο που χρησιμοποιούσε η μάνα μου...βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα στο γάλα κι αν αντέχει ενώ μετράμε ως το 15 τότε είναι έτοιμο για να φτιάξουμε το γιαούρτι.

Σε πήλινο μπολ ( τσανάκα) βάζουμε το χλιαρό γάλα και το γιαούρτι που έγινε από * καλλιέργεια γιαούρτης '' πυτιά '' το ανακατεύουμε πολύ καλά και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Σκεπάζουμε το σκεύος με κουβέρτες ώστε να γίνει η ζύμωση και δεν το πειράζουμε. Μετά από 6 ώρες είναι έτοιμο.

Στο στάδιο αυτό το αφήνουμε εκτός ψυγείου να αρχίσει να ξινίζει το γιαούρτι μας.
Ο χρόνος που θα χρειαστούμε εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τραχανάς
Υλικά 2 κιλά ξινισμένο γιαούρτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-2 κουταλιές σούπας αλάτι

Εκτέλεση
Σε ευρύχωρο σκεύος βάζουμε το γιαούρτι το αλάτι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη πολύ σκληρή. Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε φύλλα χοντρά όπως αυτά της πίτας.

Σε τραπέζι στρωμένο με καθαρό τραπεζομάντιλο απλώνουμε τα φύλλα ζύμης συνεχίζοντας μέχρι να τελειώσουμε όλη την ζύμη μας.
Τώρα τα φύλλα μας πρέπει να στεγνώσουν...με την βοήθεια ενός ανεμιστήρα είναι ποιο εύκολη η δουλειά μας οπότε τον γυρίζουμε σταδιακά στα φύλλα που θέλουμε να στεγνώσουμε,και συγχρόνως εμείς περνάμε σπάζοντας τα όσα στέγνωσαν, από τον ειδικό τρίφτη σήτα.
Οι σύγχρονες σίτες έχουν διάφορα μεγέθη για το πόσο χοντρό ή ψιλό θέλουμε τον τραχανά μας!

Εφόσον τρίψαμε όλον τον τραχανά τον πάμε σε δροσερό μέρος να στεγνώσει καλά.
Εγώ προσωπικά τον πάω στο μπαλκόνι μου τον στρώνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και τον σκεπάζω με την κουνουπιέρα για να μην καθίσουν επάνω του έντομα. Τον αφήνω εκεί 2-3 μέρες και συχνά τον ανακατεύω για να στεγνώσει όλος.
Στην συνέχεια τον φουρνίζω στους 170 βαθμούς για 5 λεπτά ίσα για να είμαι σίγουρη ότι έχει στεγνώσει. Το φούρνισμα βοηθάει στο στέγνωμα,στην καλή διατήρηση του,αλλά και στο άρωμα του,γίνεται ποιο γευστικός!!!

Σημείωση. Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να φτιάξουμε γιαούρτι,θα αγοράσουμε έτοιμο πρόβειο και θα το αφήσουμε να ξινίσει.
Καλή επιτυχία!
















Trahanas is homey and very tasty in a recipe that I have from my mom who made him every September and kept him all year round!
The delivery from mom to daughter holds up to date ...

👩🍳 How do I make Homemade oyster trahanas? 👩🍳
Recipe Helen Dimi

Materials

3 liters of sheep's milk
1/2 cup of yogurt to indicate above that it was made by '' Yogurt Cultivation ''

Implementation
Put in a large pan in low temperature milk. As soon as the boiling begins, count for 3 minutes and stir in a wooden spoon continuously to mix well and pasteurate all of our milk.
If this is done, let the milk become lukewarm.

We use the traditional way that my mother used ... put our finger in the milk and if it stands as we count until the 15th then it is ready to make the yoghurt.

In a clay bowl we put the lukewarm milk and the yoghurt made from * yogurt '' rennet '', stir it very well and cover it with a membrane. Cover the pot with blankets to make it fermented and do not hurt it. After 6 hours it's ready.

At this stage we leave it outside the refrigerator to start sourding our yoghurt.
The time we need depends on the ambient temperature.

Frumenty
Materials 2 pounds of yogurt
Flour for all uses
1-2 tablespoons of salt

Implementation
In a large bowl, put the yoghurt, salt and start adding the flour. Knead and add flour until you make a dough too hard. Leave it for 15 minutes to rest and begin to open it on thick leaves like those of the pie.

On a table topped with a clean tablecloth, spread the dough sheets until we finish all of our dough.
Now our leaves have to be dried ... with the help of a fan, it's just as easy to do as we turn it to the leaves we want to dry, and at the same time we pass by breaking the dried ones out of the grain sieve.
Modern meshes have different sizes for how thick or thin we want our tragana!

If we rubbed all the trachana we go to a cool place to dry well.
I personally take it to my balcony and put it on a clean tablecloth and cover it with the mosquito net so that insects can not sit on it. I leave it there for 2-3 days and I often mix it to dry it all.
Then I bake it at 170 degrees for 5 minutes to make sure it's dry. The roasting helps to dry, to keep it well, but also to its aroma, it becomes tasteful !!!

Note. In case we do not want to go into the process of making yogurt, we will buy ready-made sheep and leave it to shake.
Good luck!

Η μετάφραση έγινε από την Google translation

Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες  μας στο fasebook!

You will also find us at the following links!

https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/

https://www.facebook.com/kos.s.5661

https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/

©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.   
https://greekdietfoods.blogspot.com/ 
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου