Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Σπιτική σάλτσα τομάτα - Homemade tomato sauce

Τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου που έχει το ποιο ωραίο ντοματάκι, ετοιμάζουμε τις σάλτσες μας ώστε να έχουμε σπιτική γεύση τομάτας και τον χειμώνα στα φαγητά μας!
Εδώ με ένα πολύ απλό τρόπο βήμα βήμα θα δούμε την συνταγή μου την οποία την φτιάχνω χρόνια,και τα βάζα μου τα διατηρώ ολόκληρο τον χρόνο ώστε να μην χρειαστώ να αγοράσω έτοιμη...Οι φωτογραφίες μου είναι από την περσινή χρονιά, μιας κι εγώ την φτιάχνω όσο ποιο αργά γίνεται δηλ γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου.
Και λίγα λόγια ακόμη...
Η ντομάτα συνήθως πάει με τόνους με τα φορτηγά μέσα στην ζέστη στα εργοστάσια...τόσο που παραωριμάζει από τον καυτό ήλιο και ίσως δημιουργεί παράσιτα και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ελέγχεται...οπότε αυτή η υποψία και μόνο με κάνει να θέλω να έχω την δική μου σπιτική!!!















👩‍🍳Σπιτική σάλτσα τομάτα 👩‍🍳
Συνταγή Helen Dimi

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να βρούμε καλής ποιότητας ντοματάκι,ώριμο αλλά γερό και σφιχτό...Έτσι θα χρειαστεί να κατέβουμε στην λαική αγορά ή να έρθουμε σε επαφή με έναν παραγωγό ο οποίος θα μας το φέρει στο σπίτι μας! Ανάλογα πόσο πολυπληθής είναι η οικογένεια μας,και πόσο συχνά φτιάχνουμε φαγητά με σάλτσες θα υπολογίσουμε και τα κιλά που θα αγοράσουμε.Μια καλή αρχή είναι με 30 κιλά.
Θα χρειαστούμε και δύο πολυκόφτες ή multi εις διπλούν γιατί ο ένας υπάρχει κίνδυνος να μας καεί αν τον ζορίσουμε.

Υλικά
3 κιλά ντοματάκια ώριμα ( Ντοματάκια ποικιλίας Roma)
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Πλένουμε καλά 3 κιλά ντοματάκια ώριμα τα περνάμε από τον πολυκόφτη ο οποίος τα διαλύει καλά και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι για τα 3 κιλά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο  και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν μέχρι να πιουν καλά τα υγρά τους.
Όπως είναι καυτή η σάλτσα μας την βάζουμε προσεκτικά σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα είτε μικρά είτε ενός κιλού. Τα κλείνουμε ερμητικά με καπάκια που κι αυτά έχουμε αποστειρώσει,και τα τοποθετούμε ανάποδα σε ένα δίσκο μέχρι να κρυώσουν καλά.

Την άλλη μέρα ελέγχουμε αν τα βάζα μας έχουν κλείσει καλά.Σε περίπτωση που κάποιο δεν έκλεισε,και μας ανοίγει βράζουμε εκ νέου την σάλτσα μας.και κάνουμε και πάλι την διαδικασία αποστείρωσης, Αυτά που δεν ανοίγουν είναι έτοιμα για αποθήκευση,έχουν σφραγίσει.

Σημείωση/
1]Σύμφωνα με το πόσο συχνά μαγειρεύουμε φαγητά με σάλτσα τομάτας υπολογίζουμε περίπου και πόσα κιλά χρειάζεται να ετοιμάσουμε.
2]Τα διατηρούμε όλο τον χρόνο σε δροσερό μέρος.
3]Για να ανοίξουμε ένα σφραγισμένο βάζο σάλτσας χωρίς να χαλάσουμε το καπάκι του,αρκεί για λίγο να το βάλουμε ανάποδα πάνω στο ζεστό μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας μας.
4)Σε δίαιτα μονάδων δεν θα βάλουμε λάδι στην σάλτσα μας,διότι θα μας εμποδίζει μετά στην παρασκευή των φαγητών μας,θα μετράμε μια επιπλέον μονάδα. Το αλάτι και μόνο που έχει αρκεί για την συντήρηση της ντομάτας!
Καλή επιτυχία!


















Ντοματάκι ποικιλίας Roma
Roma tomato


In the summer months, especially towards the end of August and early September, which has the most beautiful tomato, we prepare our sauces to have a homemade tomato flavor and in the winter in our food!
Here in a very simple step by step I will see my recipe that I have been making for years, and my vases keep them all the year so I do not have to buy ready ... My photos are from last year, I make it as late as about 15 September.
And a few more words ...
Tomato usually goes in tons with trucks in the heat at the factories ... so much that it pisses off the hot sun and maybe it creates parasites and we do not know whether it is controlled ... so this suspicion just makes me want to have the my own homemade!


👩🍳 Homemade tomato sauce 👩
Recipe Helen Dimi

The first thing we need to do is find a good quality tomato, mature but strong and tight ... So we will have to go down to the popular market or get in touch with a producer who will bring it to our house! Depending on how large our family is, and how often we make dishes with sauces, we will also calculate the pounds we will buy. A good start is 30 pounds.
We will need two multiples or many in duplicate, because one is in danger of being burned if we bruise him.

Materials
3 pounds of tomatoes ripe (Roma tomato)
1 tablespoon of salt
2 tablespoons of olive oil

Wash well 3 pounds of tomatoes, ripen by the multi-cutter, which dissolves them well and pour them in a large saucepan to boil.
Add 1 tablespoon of salt to 3 kg, 2 tablespoons of olive oil and let it boil in a low heat until it dries well.
As it is hot our sauce is carefully put in glass sterilized jars, either small or a kilo. We seal them with lids that we have sterilized, and place them upside down on a tray until they cool well.

The next day we check whether our jars are well closed. If one does not close, and it opens, boil our sauce again, and do the sterilization again. Those that do not open are ready for storage, they have sealed.

Note/
1] According to how often we cook foods with tomato sauce, we estimate about how many kilos we need to prepare.
2] We keep them all in a cool place all the time.
3] To open a sealed sauce jar without spoiling its lid, it's enough to put it upside down on the warm eye of our electric cooker.
4) In unit diet, we will not put olive oil in our sauce, because it will prevent us from preparing our food, we will count one additional unit. Salt just enough to maintain the tomato!
Good luck!

Η μετάφραση έγινε από την Google translation

Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες  μας στο fasebook!

You will also find us at the following links!

https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/

https://www.facebook.com/kos.s.5661

https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/

©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.     
https://greekdietfoods.blogspot.com/  
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου