Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ζυμαρένια... Παραδοσιακή πίτα - Three ... Traditional pie

Δεκαετία 1960 σε ένα χωριό της Μακεδονίας... Κάθε πρωί η μάνα έβαζε στην ξυλόσομπα την ζυμαρένια! Φτωχά χρόνια με πολλές ελλείψεις μα στο χωριό ευτυχώς δεν έλειπε από το σπίτι το αλεύρι μιας κι είχανε τα στάρια από το σταροχώραφο,το γάλα και το βούτυρο από την αγελάδα, τα αυγά απ΄τις κοτούλες και το κατσικίσιο τυρί από την μικρή τους κατσίκα!
Τα παιδιά τέσσερα ζωή να΄χουνε και τι να τα ταίσει που πηγαίνανε και τα τέσσερα στο σκολειό?
Ανασκουμπωνόταν λοιπόν πρωί πρωί ...άναβε την ξυλόσομπα να σηκωθούνα να βρουν και ζεστό το σπίτι,κι έπιανε να κάμει την ζυμαρένια,το ποιο δυναμωτικό πρωινό για τα παιδιά πέρα απ΄τον τραχανά!
Να φάνε τα παιδιά να ψυχοπιαστούν...να στείλει και στους δασκάλους να ψυχωθούν κι αυτοί να μπορούν να μάθουν στα παιδιά τα γράμματα!!!














 Ή κάτω πλευρά της πίτας.







👩‍🍳Ζυμαρένια... Παραδοσιακή πίτα 👩‍🍳
👩‍🍳Συνταγή Helen Dimi

Υλικά
1 κούπα γάλα αγελαδινό
2 αυγά
1.1/2 κούπα αλεύρι
3-4 φέτες τυρί
1 κουταλάκι μπέικιν ( Δική μου προσθήκη)
Ελάχιστο αλάτι & πιπέρι

Για το ταψί 2 κουταλιές βούτυρο αγελάδος.

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να γίνει ένας πηχτός χυλός,Στο τέλος ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί κι ανακατεύουμε μια φορά ακόμη απαλά.
Συγχρόνως αλοίφουμε το ταψί με την μια κουταλιά βούτυρο,και προσθέτουμε και 1 κουταλιά βούτυρο στην μέση του ταψιού για να λιώσει. Το βάζουμε στον φούρνο να ζεσταθεί πολύ καλά,κι όταν ζεσταθεί, το βγάζουμε προσεκτικά και ρίχνουμε στο ταψί τον χυλό μαςκαι τον απλώνουμε γρήγορα!
Ταψί στρόγγυλο διαμέτρου 33 cm
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου...Η Μάνα μόλις έβλεπε γύρω γύρω την ζυμαρένια να παίρνει χρώμα, την έβγαζε και με προσοχή γύριζε πλάγια το ταψί αμέσωςγια να φύγει το περίσσιο βούτυρο.
Καλή επιτυχία!










Decade 1960 in a village of Macedonia ... Every morning the mother put the pastry on the wood stove! Poor years with many deficiencies, but in the village fortunately there was no house flour, and there were the wheatgrass, the milk and the butter from the cow, the eggs from the chickens and the goat cheese from their little goat!
The four-year-olds have a life and what to do when all four of them go to the schoolhouse?
It was raining so early in the morning ... I was getting the woodcutter to get up and warm the house, and he was making the pastry, the most energizing breakfast for the children besides the trachana!
To eat the children to be psychic ... to send the teachers to be psychic too, and they can teach the children the letters !!!


👩Three ... Traditional pie 👩
👩Recipe Helen Dimi

Materials
1 cup of cow's milk
2 eggs
1.1 / 2 cup flour
3-4 slices of cheese
1 teaspoon bacon (My Addition)
Minimum salt & pepper

For the pan 2 tablespoons of cow butter.

Implementation

In a bowl we put all the ingredients together and mix them with a wooden spoon to make a thick slurry. At the end, add the grated cheese and stir once more evenly.
Simultaneously smear the pan with one tablespoon of butter, and add 1 tablespoon of butter in the middle of the pan to melt. Put it in the oven to warm up very well, and when it is warm, take it carefully and pour the porridge into our pan and spread it quickly!
Round blade 33 cm in diameter
Bake for about 35-40 minutes ... Mama just saw the pasta getting color, took it out and carefully turned the baking pan laterally to get the extra butter.
Good luck!










Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες  μας στο fasebook!

https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/

https://www.facebook.com/kos.s.5661

https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/

©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.   
https://greekdietfoods.blogspot.com/ 
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου