Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Πατατόμπαλες ( Παραδοσιακό Ελευθερών ) - Potato balls (Traditional Elefteron)

Μια πολύ ωραία συνταγή που η καταγωγή της έρχεται από περιόδους πείνας,τότε που στα σπίτια είχαν λίγα υλικά και με αυτά προσπαθούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό για το καθημερινό τραπέζι!
Συνταγή της γιαγιάς μου,που για μένα πραγματικά αξίζει να λάβει την αναγνώριση που της αξίζει!!!




👩‍🍳Πατατόμπαλες ( Παραδοσιακό Ελευθερών )  👩‍🍳
Συνταγή Helen Dimi

Υλικά γα 3 άτομα

6-8 μέτριες πατάτες βρασμένες
Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο κατά προσέγγιση
4-5 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό ( Βάζω Κερκύρας)
2 αυγά
8 κουταλιές αλεύρι περίπου
2-3 φέτες ψωμί σε κύβους (Μπαγιάτικο)

Δυόσμος ξερός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε να φύγουν τα χώματα και βράζουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε πολύ καλά μέσα σε ένα σκεύος.
Προσθέτουμε τα αυγά, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε μέσα σταδιακά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη- πάστα που να είναι ανάλαφρη και να μην σκορπάει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι όπως απαιτείται ή λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Την αφήνουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 10 λεπτά και ετοιμάζουμε τις τσιγαρίδες όπως τις έλεγε η γιαγιά μου.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές βούτυρο να ζεσταθεί,προσθέτουμε κύβους ψωμιού και τους σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει κι ετοιμάζουμε τις πατατόμπαλες.
Πλάθουμε με το υλικό της ζύμης τις πατατόμπαλες και μέσα σε κάθε μπάλα ενσωματώνουμε ένα κύβο από το σοταρισμένο ψωμί.

Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε τις μπάλες να βράσουν, μόλις αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε μια πιατέλα.

Εφόσον βράσουν όλες οι πατατόμπαλες τις περνάμε από ζεστό βούτυρο για 1-2 λεπτά. Δηλαδή βάζουμε σε τηγάνι βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε τις μπάλες προσεκτικά λίγες λίγες και με ένα κουτάλι περιχύνουμε πάνω το καυτό βούτυρο.
Σερβίρουμε ζεστές με τριμμένο ξερό δυόσμο και δίπλα αν θέλουμε με επιπλέον σοταρισμένο ψωμί.!
Καλή επιτυχία!

Σημείωση/ Οι μπάλες μοιάζουν με την Ιταλική πάστα νιόκι διαπιστώνω και αυτό με βάζει σε σκέψεις...Την εποχή της κατοχής τα έμαθαν οι Έλληνες από τους Ιταλούς οι οι Ιταλοί από εμάς? Αν ψάξουμε στο βάθος του χρόνου από που κατάγεται αυτή η συνταγή?































©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο.
Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.   
https://greekdietfoods.blogspot.com/ 
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Μαρία Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου