Πάμε να φτιάξουμε σήμερα χειροποίητα ζυμαρικά με κιμά,τα οποία μου τα έδειξε μία γειτόνισσα που τα έφτιαχναν όταν ζούσε στην Ρωσία και είναι ποντιακή συνταγή. Τα λέει ''Πιλιμένια'' και δεν γνωρίζω αν το γράφω σωστά ή αν προφέρεται ακριβώς έτσι...
Εγώ πάντως θα τα έλεγα ''Καπελάκια''
Αν κάποια γνωρίζει για αυτά ας μας γνωστοποιήσει το όνομα!!!
Πάμε να δούμε την συνταγή την οποία την ξέρουμε πλέον καλά!!!
👩🍳Χειροποίητα Ποντιακά ζυμαρικά 👩🍳
Συνταγή Helen Dimi
Υλικά :
Ζύμη
1 αυγό
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
3/4 κούπας νερό χλιαρό
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Γέμιση
500 γραμμάρια κιμά μόσχου
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
3-4 κουταλιές νιφάδες βρώμης προαιρετικά
Αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης.
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά της ζύμης,μέχρι να έχουμε ένα μείγμα εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στην συνέχεια την πλάθουμε σε ένα μεγάλο κυλινδρικό μπαστούνι, όπως της φωτογραφίας.
Μετά κόβουμε από το μπαστούνι,στρόγγυλα μικρά κομμάτια ζύμης με ένα μαχαίρι,και τα πατάμε λίγο με τον πλάστη χειρός ώστε να στρώσει η ζύμη μας.
Στην συνέχεια γεμίζουμε την ζύμη με ένα κουτάλι του γλυκού γέμισης, και την κλείνουμε σε μισοφέγγαρο (όπως τα τυροπιτάκια).
Συνεχίζουμε τώρα ενώνουμε τις δύο άκρες του μισοφέγγαρου τις πατάμε καλά να ενωθούν,και το στρόγγυλο πλέον γεμιστό ζυμάρι μας,το δουλεύουμε περίτεχνα γύρω γύρω κυκλικά ώστε να πάρει το σχήμα καπέλου.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα γεμιστά ζυμαρικά μας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο.
Εκτέλεση διαδικασίας μαγειρέματος.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε έως ότου ανέβουν στην επιφάνεια. Μετά τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα σκεύος βάζουμε βούτυρο αγελάδος να ζεσταθεί και περνάμε τα ζυμαρικά μας από αυτό.
Σερβίρονται σκέτα ή προαιρετικά με σκληρό τυρί τριμμένο.
Καλή επιτυχία!
Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες μας στο fasebook!
You will also find us at the following links!
https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/
https://www.facebook.com/kos.s.5661
https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/
©® (Greek Diet Foods & X X XL Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.
https://greekdietfoods.blogspot.com/
(Greek Diet Foods & X X XL Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα
Εγώ πάντως θα τα έλεγα ''Καπελάκια''
Αν κάποια γνωρίζει για αυτά ας μας γνωστοποιήσει το όνομα!!!
Πάμε να δούμε την συνταγή την οποία την ξέρουμε πλέον καλά!!!
👩🍳Χειροποίητα Ποντιακά ζυμαρικά 👩🍳
Συνταγή Helen Dimi
Υλικά :
Ζύμη
1 αυγό
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
3/4 κούπας νερό χλιαρό
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Γέμιση
500 γραμμάρια κιμά μόσχου
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
3-4 κουταλιές νιφάδες βρώμης προαιρετικά
Αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης.
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά της ζύμης,μέχρι να έχουμε ένα μείγμα εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στην συνέχεια την πλάθουμε σε ένα μεγάλο κυλινδρικό μπαστούνι, όπως της φωτογραφίας.
Μετά κόβουμε από το μπαστούνι,στρόγγυλα μικρά κομμάτια ζύμης με ένα μαχαίρι,και τα πατάμε λίγο με τον πλάστη χειρός ώστε να στρώσει η ζύμη μας.
Στην συνέχεια γεμίζουμε την ζύμη με ένα κουτάλι του γλυκού γέμισης, και την κλείνουμε σε μισοφέγγαρο (όπως τα τυροπιτάκια).
Συνεχίζουμε τώρα ενώνουμε τις δύο άκρες του μισοφέγγαρου τις πατάμε καλά να ενωθούν,και το στρόγγυλο πλέον γεμιστό ζυμάρι μας,το δουλεύουμε περίτεχνα γύρω γύρω κυκλικά ώστε να πάρει το σχήμα καπέλου.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα γεμιστά ζυμαρικά μας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο.
Εκτέλεση διαδικασίας μαγειρέματος.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε έως ότου ανέβουν στην επιφάνεια. Μετά τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα σκεύος βάζουμε βούτυρο αγελάδος να ζεσταθεί και περνάμε τα ζυμαρικά μας από αυτό.
Σερβίρονται σκέτα ή προαιρετικά με σκληρό τυρί τριμμένο.
Καλή επιτυχία!
Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες μας στο fasebook!
You will also find us at the following links!
https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/
https://www.facebook.com/kos.s.5661
https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/
©® (Greek Diet Foods & X X XL Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.
https://greekdietfoods.blogspot.com/
(Greek Diet Foods & X X XL Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα
Stella Mavrofrydou ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΓΑΙΠΑΝΖΑΧΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΒΑΡΕΝΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΖΥΜΗ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria Gourgoura Εμείς τα λέμε μαντί είναι το μόνο φαγητό που απαγορευόταν στο σπίτι γιατί ήταν πολύ βαρύ για τον παππού μου και την γιαγιά μου που είχαν ζάχαρο
ΑπάντησηΔιαγραφήVictoria Pasiali Σορυ αλλα τα πιλιμενι δεν ειναι ποντιακο φαι Ρωσικο ειναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήPanos Zafiriou τα πελμενι ειναι ρωσικα αλλα ειναι παρόμοια με τα γιουκοσλαβικα κλέπε, τα τουρκικα και αρμενικα μαντί και τα κινεζικα wantan. υπάρχουν σε διαφορες κουζινες λοιπόν καθώς και στην ποντιακή κουζινα. τα πελμενι είναι βραστά όμως τα μαντί είναι μαγειρεμένα στον ατμό.
Olia Tsividou Εντάξει, είναι ρωσσικο αλλά τα φτιάχνανε σχεδόν όλοι οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ νόστιμα και μπράβο Σάς που το μάθατε και φτιάξατε κάτι διαφορετικό!