Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Παραδοσιακά παξιμάδια από Επτάζυμο Καλύμνου-Traditional nuts from Kalymnos Eptazyme

Ο πιο πλούσιος άρτος σε άρωμα και γεύση...
Μια μυστική συνταγή που πάει από γενιά σε γενιά στην οικογένεια μου...
Αν περπατήσεις στους δρόμους της Καλύμνου και περάσεις στις γειτονιές την ώρα που ψήνουν τα επτάζυμα αποκλείεται να αντισταθείς και να μην σταθείς να γευθείς ένα κομμάτι!!!
Για μένα οι μυρωδιές και η γεύση αυτού του αρτοσκευάσματος μόνο ωραίες αναμνήσεις μου ξυπνά.. Έφτιαξα λοιπόν εφτάζυμα...έφτιαξα και τα παραδοσιακά παξιμάδια από εφτάζυμο!
Δοκιμάστε φτιάξτε το και πλημμυρίστε το σπίτι σας αρώματα και γεύσεις!!!




















👩‍🍳Παραδοσιακά παξιμάδια από Επτάζυμο Καλύμνου👩‍🍳
Συνταγή Μαρία Καρανικόλα

Υλικά:
Για το προζύμι : 1,1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 του κιλού ρεβύθια χονδρο-αλεσμένα
3 πιπεριές καυτερές
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
μερικά δαφνόφυλλα
λίγο γλυκάνισο
1 γυάλα με καπάκι περιεκτικότητας 1 κιλού

Για το εφτάζυμο:

4 κιλά  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας μαστίχα Χίου κοπανισμένη
200 γραμ. γλυκάνισο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι ούζο
250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

Αυγό για το πέρασμα σουσάμι άσπρο και μαύρο
για πασπάλισμα...

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Παίρνουμε τη γυάλα και τοποθετούμε τα υλικά για το προζύμι - εκτός του αλευριού - και τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό (όσο να το ανέχεται το χέρι μας) και σε ύψος 3- 4 δάχτυλα από το χείλος της γυάλας.
Την κλείνουμε με το καπάκι της , την τυλίγουμε με μία κουβέρτα και την τοποθετούμε σε μιά ζεστή γωνιά για  δεκα ώρες περίπου

Όταν την ξεσκεπάσουμε , θα πρέπει να δούμε το κενό μεταξύ νερού και πώματος να έχει γεμίσει αφρό! Αυτός ο αφρός είναι η βάση για το προζύμι που θα φουσκώσει το εφτάζυμο!

Στη συνέχεια σε μία λεκάνη , κοσκινίζουμε το αλεύρι ( το ενάμιση κιλό) και το ανακατεύουμε με λίγο χλιαρό νερό. Όσο ανακατεύουμε ,παίρνουμε με το κουτάλι τον αφρό από τη γυάλα και το ρίχνουμε στο αλεύρι,συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Σε λίγο βλέπουμε ότι η γυάλα ξανάπιασε αφρό, το οποίο και συνεχίζουμε να προσθέτουμε στο προζύμι για όσο χρόνο εξακολουθεί βγάζει αφρό το υλικό της γυάλας. Αφού ετοιμασθεί το προζύμι , σκεπάζουμε τη λεκάνη με μάλλινη κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστή γωνιά για 3 -4  ώρες , μέχρι να "ανέβει" το προζύμι.
Μόλις είναι έτοιμο (έχει φουσκώσει και το εσωτερικό του είναι σαν σφουγγάρι με πολλές φουσκάλες) το ρίχνουμε στη μεγάλη λεκάνη του ζυμώματος , μέσα στην οποία έχουμε κοσκινίσει τα 4 κιλά αλεύρι. Ρίχνουμε 1 λίτρο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε προσεκτικά.
Στη διάρκεια του ζυμώματος , προσθέτουμε τη μαστίχα , το γλυκάνισο
Τη ζάχαρη το ούζο

Ζυμώνουμε καλά-καλά μέχρι να πετύχουμε μία αφράτη και μαλακιά ζύμη όταν είναι σε αυτό το σημείο προσθέτω το λιωμένο βούτυρο λίγο λίγο μέχρι να απορροφηθεί όλο μες τη ζύμη...

Πλάθω στεφάνια η  κοτσίδες η ακόμα και στρογγυλό καρβέλια η μακρόστενες φρατζόλες
Τοποθετουμε σε ταψιά με λαδόκολλα
 Αλείφουμε το εφτάζυμο με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο και μαύρο

Το ξανασκεπάζουμε σε ζεστή γωνιά και αφού φουσκώσει ,  Και διπλασιαστεί ο όγκος του το ψήνουμε για μία σχεδόν ώρα σε προθερμασμένο φούρνο και στους 180ο C.
Μετά από 1-2 μέρες κόβουμε τα επτάζυμα σε παξιμάδια και τα φουρνίζουμε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα περίπου,ανάλογα τον φούρνο.Θέλει αργό ψήσιμο για να μείνουν τραγανά!

Σημείωση: Μπορούμε να βάλουμε και νωπή μαγιά αλλά το γνήσιο εφτάζυμο γίνεται με  προζύμι!
Καλή επιτυχία!











👩‍🍳 Traditional nuts from Kalymnos Eptazyme 👩‍🍳
Recipe Maria Karanikola

The richest bread in aroma and flavor ...
If you walk in the streets of Kalymnos and go outside the oven while baking heptazeima you can not resist and you do not get to buy ..
For me, the smells and the taste of this pastry only remind me of nice memories. So I made seven emails ... I also made the traditional nuts of etymology!
Try make them and flood your home aromas and flavors !!!

Materials:
For yeast: 1.1 / 2 kg flour for all uses
1/4 of the chicken-chipped chick peas
3 peppers hot
1 tsp. sweet cut salt
some bay leaves
a little anise
1 cup with lid of 1kg

For the eptiazim:

4 kg of flour for all uses
1 tablespoon of chios mastic shaved
200 g anise
1 glass of sugar
1 glass of ouzo
250 grams of fresh butter

Egg for passing sesame white and black
for sprinkling ...

IMPLEMENTATION:

We take the bowl and place the ingredients for the yeast - except flour - and cover them with lukewarm water (as long as our hand is tolerated) and at a height of 3-4 fingers from the lip of the bowl.
Close it with its lid, wrap it with a blanket and place it in a warm corner for about ten hours

When we uncover it, we have to see the gap between water and the plug being filled with foam! This foam is the basis for the yeast that will inflate the epti · enzyme!

Then in a bowl, sift the flour (one and a half pounds) and mix it with some lukewarm water. While stirring, we take the foam from the bowl with the spoon and pour it into the flour, continuing the stirring.

In a while we see that the glass has re-foamed, which we continue to add to the yeast for as long as the foam material continues to foam. Once the yeast has been prepared, cover the bowl with a woolen blanket and leave it in a warm corner for 3-4 hours until the leaven is taken up.
Once it's ready (it's inflated and its interior is like a sponge with lots of blisters), we drop it into the big bowl of kneading, in which we sift the 4 pounds of flour. Pour 1 liter of lukewarm water and knead carefully.
During the kneading, add the mastic, the anise
Ouzo sugar


Knead well until a fluffy and soft dough is achieved when it's at this point adding the melted butter just a little bit until it's absorbed all over the dough ...

I wear wreaths or tights or even round loaves or long hairstyles
Place in greaves
 Pick the egg yolk with egg whipped and sprinkle with sesame white and black

We rewrap it in a warm corner and after it swells, and double its volume bake it for almost an hour in a preheated oven and 180 ° C.
After 1-2 days, cut the hepasemes into nuts and bake at 150 degrees for about 1 hour, depending on the oven. It takes a slow baking to stay crisp!

Note:
we can also put fresh yeast, but the original yeast is made with leaven!
Good luck!




Η μετάφραση έγινε από την Google translation

Θα μας βρείτε και στους κάτωθι συνδέσμους που είναι η ομάδα μας,και οι σελίδες  μας στο fasebook!

You will also find us at the following links!

https://www.facebook.com/groups/Aposimeradiatrofimenoukaifantasia/

https://www.facebook.com/kos.s.5661

https://www.facebook.com/diatrofimenoukaifantasia/

©® (Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! )Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από αυτό το ιστολόγιο. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση της παρούσας σελίδας  πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια μας, να φέρει την υπογραφή μας, και την ταυτότητα του ιστολογίου.   
https://greekdietfoods.blogspot.com/ 
(Greek Diet Foods & X X XL  Cooking! ) Helen Dimi & Maria Καρανικόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου